اثر مکمل لیزوفسفولیپید در جیره های حاوی منابع و سطوح مختلف چربی بر پارامترهای سرم خون، ریختشناسی روده کوچک، فلور میکروبی سکوم و عملکرد جوجه هایگوشتی در دوره آغازین
چکیده
آزمایش بهصورت طرح کاملاً تصادفی با روش فاکتوریل جهت ارزیابی اثر مکمل لیزوفسفولیپید (0 و 0.25 گرم در کیلوگرم) در جیرههای ذرت– کنجاله سویا که حاوی سه منبع چربی (روغن سویا، پیه گاوی و مخلوط 50 :50) و هریک در دو سطح (1.5 و 3 درصد) با 12 جیره آغازین ایزوکالریک و ایزونیتروژنوس انجام شد. هر جیره به شش تکرار دارای 10 قطعه جوجه گوشتی در دوره 1 تا 14 روزگی تغذیه و صفات عملکردی، ریختشناسی ژژنوم، ترکیب لیپیدهای سرم خون، جمعیت میکروبی سکوم یک جوجه از هر تکرار در پایان 14 روزگی اندازهگیری شد. اثرات متقابل مكمل ليزوفسفوليپيد، منبع چربي و سطح چربي جيره بر عملکرد جوجهها در این دوره معنيدار نبود و فقط اثر متقابل مكمل ليزوفسفوليپيد و سطح چربي بر مصرف خوراك معنيدار بود (p<0.05). اثر متقابل مكمل ليزوفسفوليپيد و سطح چربي جيره بر عرض پرز معنيدار بود (p<0.05). اثر سطح چربي جيره بر ارتفاع پرز معنيدار بود و سطح سه درصد سبب افزايش آن شد. اثر متقابل مكمل ليزوفسفوليپيد و سطح چربي بر ميزان تریگليسيريد سرم و اثر مكمل ليزوفسفوليپيد و منبع چربي جيره بر ميزان LDL سرم جوجه های گوشتي معنيدار بودند (p<0.05). اثر مکمل لیزوفسفوپیپید بر میزان تریگلیسرید و همچنین منبع چربی جیره بر میزان کلسترول و HDL سرم معنیدار بود (p<0.05). مکمل لیزوفسفولیپید بر جمعیت لاکتوباسیلوس و سطح چربی جیره بر جمعیت اشریشیاکلی تأثیر معنیدار داشتند (p<0.05). بررسی نتایج این پژوهش نشان داد که مکمل لیزوفسفولیپید بر عملکرد جوجه های گوشتی در دوره آغازین تأثیر نداشت، ولی سبب افزایش جمعیت لاکتوباسیلوسها و کاهش تریگلیسرید سرم خون شد.