مقاله 4

ارزش افزوده (ماتریکس) مکمل لیزوفسفولیپید بر انرژي قابل متابولیسم انواع چربی و مواد مغذي قابل هضم جیره ذرت – کنجاله سویا در جوجه هاي گوشتی

 

چکیده

به منظور برآورد ارزش افزوده مکمل لیزوفسفولیپید برای مواد مغذی قابل هضم جیره و انرژی قابل متابولیسم چربی­ها آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل، دو سطح مکمل لیزوفسفولیپید (0 و 250 گرم در تن)، سه منبع چربی (روغن سویا، پیه­گاوی و مخلوط آنها) و چهار سطح چربی (0، 3، 6 و 9 درصد) و شش تکرار با دو قطعه جوجه گوشتی نر انجام گرفت. 12 جیره از طریق جایگزینی روغن سویا، پیه­گاوی و مخلوط آنها (50:50) در چهار سطح با جیره پایه تهیه و سپس هر جیره به دو قسمت مساوی تقسیم و به یک قسمت 0.25 گرم در کیلوگرم مکمل لیزوفسفولیپید اضافه و مخلوط شد تا 24 جیره تهیه شود. افزودن مکمل لیزوفسفولیپیدی بر انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده خشک و چربی خام جیره تأثیر معنی­داری نداشت. اثر متقابل سطح جایگزینی و منبع چربی بر انرژی قابل متابولیسم جیره معنی­دار بود. دیگر اثرات متقابل دوجانبه و سه­جانبه برای انرژی قابل متابولیسم مواد مغذی جیره معنی­دار نبودند. انرژی قابل متابولیسم روغن سویا، پیه­گاوی و مخلوط آنها به ترتیب 8367، 6134 و 6547 کیلوکالری در کیلوگرم برآورد شد. مکمل لیزوفسفولیپید باعث بهبود انرژی قابل متابولیسم منابع مختلف چربی به میزان 596.4 کیلوکالری در کیلوگرم چربی شد. معادلات رگرسیونی ارزش افزوده لیزوفسفولیپید برای انرژی قابل متابولیسم هر کیلوگرم روغن سویا، پیه­گاوی و مخلوط آنها را به ترتیب 157، 43 و 211 کیلوکالری در کیلوگرم برآورد نمودند. در مجموع، مکمل لیزوفسفولیپید تأثیری بر انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده خشک و چربی جیره نداشت اما انرژی قابل متابولیسم منابع چربی را به‌طور معنی‌افزایش داد.

دیدگاهتان را بنویسید